KERJA BACKSTAGE? - Back Stage Call

KERJA BACKSTAGE?


Salamm..

Kebiasaan orang menganggap kerja backstage adalah menjadi krew kepada artis atau orang depan tabir..pandangan yang cukup kuno dan ketinggalan. Tugasan orang kerja backstage telah didefinisikan secara direct berdasarkan perkataan "backstage" itu sendiri. Tugasan backstage sama dengan tugasan apa-apa kerja dalam bidang lain, dimana pelakunya tidak kelihatan tetapi peranannya sangat penting. Sebagai contoh, jika sebuah restoran ( tanpa tukang masak restoran tidak wujud), seorang penyanyi (tanpa komposer siapalah penyanyi itu), seorang ketua (tanpa anak buah ketua tidak berfungsi) dan lain-lain lagi. 
Justeru, kesedaran untuk menilai dengan cermat serta kefahaman yang matang perlu di pertimbangkan semula. Kerja orang backstage adalah merangkumi A-Z, dimana melibatkan semua peringkat perancangan sehingga kepada peringkat pelaksanaan dan pengawalan. Jika dalam urusan perniagaan, seorang pengurus akan menggunakan teori P.O.L.C ( planning, organizing, leading, controlling), ia juga terlibat dalam urusan kerja orang backstage. Orang backstage juga merancang, mengurus organisasi, kepimpinan dan pengawalan sebagaimana berlaku dalam perkerjaan lain yang disebutkan diatas. 

Mereka telah lebih awal terlibat dalam sesebuah produksi termasuk merancang mencari artis dan tenaga kerja lain. Mereka jugalah yang merancang bagi memastikan agar perjalanan belakang tabir berjalan lancar. Mereka jugalah yang memikirkan bagaimana ingin memastikan sebuah persembahan yang menarik dari segi visualnya dan hasil kreativiti merekalah yang menyebabkan seseorang artis tampil cantik dan gagah di pentas. 

Jika seseorang artis seperti penyanyi, pelakon, penari dan pemuzik menyampaikan mesej melalui senikata, dialog, gerak dan irama, orang backstage juga menggunakan cara tersendiri melalui corak dan warna sebagai cara untuk menyampaikan mesej. Gabungan antara emosi yang dihasilkan oleh artis tidak akan sempurna jika tidak disertakan oleh suasana (atmosphere) yang dilahirkan oleh orang backstage. 

Keadaan telah membuktikan bahawa penonton yang menyaksikan Muzikal Miss Saigon di London telah terkesan dengan hasil tangan orang backstage iaitu Helikopter yang turun di pentas dan telah dikenang sejak 1987 hingga kini. 

Adalah diharapkan persepsi sesetengah pihak yang mengangap kerjaya backstage bukan kerjaya yang ada standard patut dihentikan kerana istilah backstage itu sendiri perlu diterjemahkan dengan fikiran yang terbuka dan professional. 


Post a Comment

0 Comments